De meeste Spotify-plays komen uit Singapore, de band heeft een publisher in Portugal en in juli treden ze op in Frankrijk. “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van”, lacht Daan Ebbers, gitarist van Snow Coats. De indie pop band uit Doetinchem kent een droomstart met slechts twee liedjes online en een handvol optredens achter de rug.

Hij zit al bijna twee jaar achter het drumstel bij Automatic Sam, maar vrijdag 31 maart verschijnt pas zijn eerste album met de band. "Vanaf de eerste repetities tot aan de laatste mix hebben we er een jaar over gedaan", vertelt Lars Spijkervet, die in december al zijn project Sputnik 9 heeft gelanceerd. Aan dat project werkten overigens ook de leden van Automatic Sam mee.

Martha Jane Settler aarzelt geen moment: "Mijn mooiste ‘live’ ervaring? Met Clayborn op de Zwarte Cross." Het optreden ligt inmiddels tien jaar achter haar. De band is uit elkaar en Settler is verder gegaan als singer-songwriter. Zij is een van de eersten die een jaar lang liedjes schrijft voor een 365 dagen project, ze werkt als zanglerares in Amsterdam en vindt in gitarist Maarten van der Grinten een muzikale soulmate. Samen zetten zij hun handtekening onder Hello Demon.

Met Shaking Godspeed de theaters in en met Donnerwetter langs de festivals. Het worden drukke maanden voor Wout Kemkens, die vooral trots is op het feit dat beide bands een eigen signatuur hebben. "Originaliteit is geen doel, het is meer een toffe bijvangst", zegt de gitarist, die zijn eigen ideeën en spel een paar jaar geleden behoorlijk beu was.

Pieter Holkenborg heeft "muzikaal gezien niets te klagen." Een understatement. De zanger-gitarist heeft eind januari zijn tweede solo-album opgenomen, er zijn plannen om weer met Ten East de studio in te gaan en eind maart komt de nieuwe Automatic Sam uit.  'Arcs' is opgenomen in 2016, toen Holkenborg zijn solo-album 'Zero return' uitbracht en in september 'Skyline pressure' van Ten East verscheen.