Martha Jane Settler aarzelt geen moment: "Mijn mooiste ‘live’ ervaring? Met Clayborn op de Zwarte Cross." Het optreden ligt inmiddels tien jaar achter haar. De band is uit elkaar en Settler is verder gegaan als singer-songwriter. Zij is een van de eersten die een jaar lang liedjes schrijft voor een 365 dagen project, ze werkt als zanglerares in Amsterdam en vindt in gitarist Maarten van der Grinten een muzikale soulmate. Samen zetten zij hun handtekening onder Hello Demon.

"De inspiratie voor de liedjes op dit album komt uit een soort fantasiewereld", vertelt Settler. "Ik ben opgegroeid in de bossen bij Enschede, echt helemaal cut off the world zeg maar, en daar zijn veel oude sagen en mythen. Verhalen over seizoenen en begin en dood, afbraak en weer opbouw. Nou daar gaan mijn teksten ook over en wanneer je met iemand samen speelt, dan moet die dat wel een beetje begrijpen."

Martha Jane The TalismanOm begrip te kweken neemt de zangeres haar muzikanten meer naar het oosten. "We hebben daar drie dagen opgesloten gezeten, de barbeque aangestoken en in het atelier van mijn moeder hele lange sessies gehouden. Je ervaart het meteen als je daar bent. Het is gewoon midden in het bos, heel rustig. ’s Nachts zie je de melkweg. Heel bijzonder."

Het resultaat is een eigen geluid, dat Settler zelf omschrijft als country grunge drenched in blues, with a touch of voodoo. Live drijft de band op de mystiek van de zangeres in combinatie met de gitaar van Van der Grinten en de hypnotiserende drums van de Koreaanse Sun Mi Hong. "Zij is echt aanwezig. Ze ziet er uit als een sprookjesprinses, maar ze kan echt grooven. Zij is gewoon heel bijzonder en het is heel leuk: twee girls.

Clayborn
De groove is belangrijk voor Settler. Niet alleen nu, maar ook toen zij als student op de rockacademie in Rotterdam zat. Samen met gitarist Kurt Amat, Wouter van Wijk (drums) en bassist Rogier Drinkenburg vormt zij daar de band Clayborn. Zij kiezen voor een mix van progressieve muziek en stevige rock. Live straalt de band passie, agressiviteit en rauwe sensualiteit uit. Met 2 EP’s en een nieuw album meldt Clayborn zich op 7 oktober 2006 in Exit aan de Mauritsstraat in Rotterdam.

"Het stond helemaal vol en mensen werd de toegang geweigerd. Het was een dampende tent, dus dat was wel een happening voor een nieuwe band met nieuwe muziek." Het door Attie Bauw geproduceerde album Every Dog Has Its Day wordt goed ontvangen en 3FM selecteert Clayborn voor hun talentenwedstrijd. In de zomer wordt de band Serious Rock Talent 2007 en wint een optreden op het hoofdpodium van de Zwarte Cross.

"Toen stonden om 20.00 uur ’s avonds voor 30.000 mensen op het hoofdpodium. Johannes de Boom van The Shavers deed de aankondiging en ik zei 'Johannes, kijk dan hoeveel mensen'. Ik ben normaal niet bang aangelegd maar dit waren er wel heel veel. Hij zei gewoon 'ah joh, alles wat je hebt gedaan, dat ga je nu meenemen, het komt allemaal goed en spuug ze gewoon in de bek'. Dat was een goed advies en toen dacht ik ook van dit is het moment, ik moet er nu voor gaan."

- tekst gaat verder onder de video -

Clayborn tourt door Nederland, België en Oostenrijk, staat in het voorprogramma van Triggerfinger en speelt in 2008 opnieuw op de Zwarte Cross. Amat en Van Wijk stoppen en een doorstart is niet succesvol. "Ik had al een aantal liedjes geschreven en toen we met de band stopten, ben ik een project gestart onder de noemer 365 mornings. Elke ochtend maakte ik een foto van mezelf om te kijken hoe ik wakker werd, in welke mood ik was en wat ik de moeite waard vond om daaronder te schrijven."

Dreamteam
De foto’s met teksten worden vervangen door liedjes en zij krijgt een aanbieding om de nummers op te nemen. "Toen heb ik een dreamteam van muzikanten samengesteld met onder meer Rene van Barneveld van de Urban Dance Squad, Nico Brandsen op Hammond en Stefan Siwabessy (Waylon) op gitaar. Ze hebben allemaal meegedaan en toen is de plaat niet uitgebracht. Mensen zagen het niet geboekt worden en misschien was het ook net iets te introvert", concludeert Settler.

"Als je plaat niet uitkomt is dat wel even een deuk in je zelfvertrouwen, maar aan de andere kant doe je het jezelf aan, dus dan moet je ook maar weer terug op het paard en iets nieuws maken. Mensen zeggen wel eens 'o wat gaaf, ik wou dat ik dit kon doen'. Nou ga het maar doen dan. Eens kijken of jij de drive nog hebt na acht jaar in je eentje ploeteren! Maar zo lang je drive hebt, kun je iets maken en wanneer je die niet meer hebt, dan maak je niets."

In dat licht bezien is het project van doorslaggevend belang geweest. "Ik realiseerde me dat ik nog steeds liedjes kan schrijven. Bij Crazy Jane Talks, mijn eerste band, schreef ik alle nummers zelf, maar bij Clayborn schreven we ze samen in de oefenruimte. Door 365 mornings voelde ik dat ik het ook alleen kon en dacht, laat ik dat dan weer oppakken. Ik ga gewoon rijden en kijk wel wie er onderweg instapt."

Martha Jane Mathilde SantingEn Maarten van der Grinten stapt in. Settler leert de jazz-gitarist kennen bij het radioprogramma dat zij samen met Mathilde Santing op AmsterdamFM presenteert. "Toen Mathilde mij vroeg, zei ik, dat weet ik niet hoor, ik ben niet zo’n radiomens. Toen zei Mathilde 'schrijf dan elke week een liedje voor het programma' en dat vond ik wel een uitdaging. Maarten was er een keer te gast en vroeg of hij mee mocht doen. Uiteindelijk hebben we meer dan 50 liedjes voor het programma geschreven en zijn we gaan opnemen."

Ambitie
Attie Bauw wordt gevraagd om de nummers te produceren. "Hij vond de nummers in eerste instantie te gesloten, maar wel met de potentie om naar buiten te komen, want ik hou echt van een groove en die heeft hij er gewoon nog sterker uitgehaald." De ambitie is groot. "We hebben meteen gezegd dat we een old school productie wilden maken, zonder haast en met aandacht voor het detail. Een album dat kan concurreren met platen uit de hele wereld."

Hello DemonIn de zoektocht naar een eigen geluid wordt veelvuldig geëxperimenteerd en geïmproviseerd, waardoor op Hello Demon uiteindelijk veel stijlen samen komen. "Ik denk dat het daarom misschien niet helemaal aansluit bij de Nederlandse markt, maar ik denk dat het ook leuk is om veel in het buitenland te spelen. Ik heb wel ambities op dat gebied en ik wil gewoon veel spelen."

Kort na de release van Hello Demon spelen Martha Jane & The Talisman in Nijmegen. Het is de aftrap voor de Popronde en in Café Funkenstein is de belangstelling wisselend. "Het maakt mij niet uit of ik voor 10 of 30.000 mensen speel", zegt Settler. "Als er 10 mensen zijn die het te gek vinden, dan kun je daar een feestje mee bouwen en iedereen ging los! Als we merken dat mensen het leuk vinden, dan kunnen we ook uitstapjes maken. Nummers langer of korter en dan kijken we elkaar aan en dan weten we dat we iets anders gaan doen. Het is niet gewoon liedjes spelen, wij zijn altijd op avontuur."