Hij zit al bijna twee jaar achter het drumstel bij Automatic Sam, maar vrijdag 31 maart verschijnt pas zijn eerste album met de band. "Vanaf de eerste repetities tot aan de laatste mix hebben we er een jaar over gedaan", vertelt Lars Spijkervet, die in december al zijn project Sputnik 9 heeft gelanceerd. Aan dat project werkten overigens ook de leden van Automatic Sam mee.

Sputnik 9 is een project waarbij Spijkervet muzikanten uit verschillende genres bij elkaar heeft gezet om in twee dagen tijd een nummer te schrijven en op te nemen. "Het ging mij daarbij om het magische moment dat je soms hebt als je iets speelt," legt Spijkervet uit. "Het idee spookte al een aantal jaren door mijn hoofd. Alleen niet in deze vorm. Het ging mij vooral om het schrijven van muziek met elke keer andere muzikanten, dat opnemen en uitbrengen."

lpIn oktober 2015 krijgt het project definitief vorm en gaat alles snel. "Ik heb bewust gekozen voor crowdfunding. Het is een goede manier om te testen of je idee levensvatbaar is en dat was het dus blijkbaar." Spijkervet haalt 7.682 euro op. "Misschien wilden ze gewoon zien of ik het waar kon maken, zoiets van hier heb je mijn euros en succes", lacht hij. 'Het bedrag was net genoeg om het project zo basic mogelijk uit te voeren." 

Spijkervet noemt zijn project Sputnik 9, naar de eerst satelliet die in een baan om de aarde is gebracht. "Het is eigenlijk een soort ontdekkingsreiziger", legt hij uit. "De sateliet is de ruimte ingeschoten puur om te kijken wat daar was en omdat Sputnik daarna voor heel veel dingen is gebruikt, heb ik de negen er aan toegevoegd. In eerste instantie wilde ik negen sessies in negen maanden houden en negen nummers uitbrengen."

Intuïtie
Een sessie mag maximaal twee dagen duren. "Het gaat om het moment waarop je een nummer de eerste paar keer speelt. Als je het op een gegeven moment onder de knie hebt, dan komen er net van die kleine aanpassingen en dat is wat ik eruit wilde krijgen. Net die kleine dingetjes, het intuitieve van de muzikant, zonder dat het platgeproduceerd wordt, of enorm uitgedacht. Bovendien kunnen muzikanten twee dagen vaak nog wel vrijmaken in hun schema. Langer wordt lastiger, want ze hebben ook hun eigen bands die met een plaat of tour bezig zijn."

Lars Spijkervet in MerleynDe drummer stelt op papier verschillende muzikanten samen en benadert ze. "Wil je meedoen? Kan ik een filmpje met je maken, een promo? In grote lijnen had ik het natuurlijk al bedacht, maar elke keer kreeg ik weer een nieuw idee, zo zijn de videoclips uiteindelijk ook ontstaan."

Gaandeweg komt Spijkervet erachter wat het best bij het project past en dat hij een platform nodig heeft. "De eerste sessie ging uiteindelijk via Never Mind The Hype en vanaf de derde kwam Pinguin Radio er bij. Zij wilden daarna alle releases doen, dus toen hoefde ik daar niet meer over na te denken."

Veel tijd om na te denken heeft hij ook niet. Hij studeert af aan de mastersopleiding Masters of Music in Hilversum en werkt met zijn nieuwe band aan een album. Het opnemen en componeren voor twee platen botst echter niet met elkaar. "Het is toch een andere manier van werken wanneer je met een band 10 of 12 songs voor een album schrijft. Bovendien hebben alle jongens van Automatic Sam meegedaan aan het project, dus ze weten hoe het is om zo’n sessie te doen en dat is niet met elkaar te vergelijken. Het loopt ook niet door elkaar heen. Absoluut niet."

Albumpresentatie
Een groot verschil tussen de release van Sputnik 9 en Arcs van Automatic Sam is ook het aantal optredens dat op de release volgt. Is 31 maart voor de band het begin van een reeks shows om het nieuwe album te promoten, Sputnik 9 had slechts een live optreden. "Het is al bijna een wonder dat ik voor die ene avond in december een soort van show in elkaar heb weten te draaien. Van de dertig mensen die mee hebben gedaan, waren er die avond achttien. Best een nette score vind ik, als je kijkt dat je met muzikanten werkt die in hun eigen scene heel actief zijn."

De aanloop naar de albumpresentatie heeft overigens meteen het bewijs geleverd voor de visie van Spijkervet. "Tijdens de repetitie merk je meteen dat een nummer heel anders wordt, zelfs als je een nummer kopieert, is het nog steeds niet datgene wat ik in de studio probeerde te pakken en dat is het belangrijkste voor mij."