De meeste Spotify-plays komen uit Singapore, de band heeft een publisher in Portugal en in juli treden ze op in Frankrijk. “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van”, lacht Daan Ebbers, gitarist van Snow Coats. De indie pop band uit Doetinchem kent een droomstart met slechts twee liedjes online en een handvol optredens achter de rug.

“Wij zijn als examenband bij elkaar gezet”, vertelt zangeres Anouk van der Kemp en Ebbers vult aan: “In eerste instantie kregen we de opdracht op het Rijn IJssel, maar we vonden het met elkaar leuker dan alleen de school-opdracht.” Van der Kemp: “Het klikte gelijk. Het schrijven ging heel makkelijk met z’n allen en dus zijn we in september gewoon doorgegaan.”

Anouk van der Kemp'We' zijn bassist Frank Peters, drummer Joost Ebbers, gitarist Daan Ebbers en Anouk van der Kemp. Het viertal heeft de afgelopen twee jaar al de nodige ervaring opgedaan in andere bands. Peters is mede-oprichter en nog altijd actief in Smoking Alaska. Van der Kemp heeft met New Art Scene al op Paaspop in Zieuwent gestaan en bracht vorig jaar nog twee nummers online uit. Joost en Daan Ebbers komen uit I Am Blazing Lights. De broers speelden al in Londen, op Eurosonic/Noorderslag en stonden in het voorprogramma van Bettie Serveert. Zij brachten ook als I Am Blazing Lights hun nummers alleen online uit.

Ebbers: “Tegenwoordig kun je online natuurlijk veel meer mensen bereiken dan wanneer je fysiek een LP of CD uitbrengt, wat ik trouwens ook supervet vind hoor, maar je bereikt meer mensen wanneer je je muziek op YouTube of op Spotify zet en daarom hebben wij daar voor gekozen.”

Alex Rainbird
In februari is ‘Backyard’ online gezet. Het nummer wordt niet alleen opgepikt door een radiostation in Singapore, maar ook door Alex Rainbird. De Engelsman is op social media een van de meest invloedrijke mensen binnen de indie pop scene. De compilatie waarin hij ‘Backyard’ heeft opgenomen is op YouTube binnen een week meer dan 115.000 keer beluisterd.

snow coats logo“Wat dat belooft voor onze toekomst? Ik weet het niet precies.” Ebbers zwijgt even. “Maar ik hoop dat het uiteindelijk oplevert dat steeds meer mensen naar onze muziek gaan luisteren, ook in Nederland. Het is toch het land waar we vandaan komen.”

De gitarist wijst dan met name naar zijn geboortestreek. “De Achterhoek is in die zin heel belangrijk dat we hier veel steun krijgen. Meindert Bussink heeft ons bijvoorbeeld heel erg geholpen en dankzij hem staan we op Bevrijdingspop in Zutphen, maar ook de mensen zelf. Hier steunt iedereen de Achterhoekse bandjes. Het is een cultuur apart en daar zij we blij mee.”

“Voor mij heeft dat ook meegespeeld toen ik er voor koos om muziek te gaan maken”, zegt Van der Kemp. “Als je in Doetinchem bent, of in de Achterhoek, dan zie je daar altijd live bandjes. Het leeft gewoon.” Ebbers: “Ik denk ook dat als er in je omgeving bandjes worden gevormd, je zelf zoiets wil. Toen ik gitaar begon te spelen, was het idee er al om een band te beginnen. Ik heb het mijzelf geleerd, gewoon spelend, met Joost op drums en toen zijn we langzaam nummers gaan schrijven en een band begonnen.”

- tekst gaat verder onder video -

Vinyl
Snow Coats heeft eind april de tweede single online gezet (‘High Tide’) en een derde is onderweg. Van der Kemp: “Alles is al opgenomen, we moeten het nummer alleen nog mixen en masteren, dus die komt heel binnenkort.” Ebbers: “Ik denk dat we daarna aan de gang gaan voor een album en als dat klaar is dan kunnen we ook gaan kijken hoe we dat op vinyl gaan uitbrengen.”

Tot die tijd is de muziek van de band vooral op het web te vinden, maar ook traditionele media hebben hen ontdekt. OptimaalFM heeft beide nummers opgenomen in de playlist en donderdag 11 mei zijn ze om 4.00 uur 's ochtends te gast bij 3FM. Live is Snow Coats verder te zien in Doetinchem (4 juni) en op 20 juli in de 'Pop In' in Parijs. Een dag later spelen ze op het Enter The Wave festival in het surfdorp Naujac Sur Mer.

In augustus hoopt Snow Coats op in Ulft te staan. “Maar aan de Achterhoekse Band Competitie doen veel goede bands mee", aldus Van der Kemp. "Toch gaan we onze best doen om een plaats op Huntenpop af te dwingen."