Kroese Records komt tijdens de Muziek10daagse met het verzamelalbum 'Gelders Goed volume 1'. Op de dubbel-CD staan nieuwe nummers van Frank Boeijen, Nieuwegrond en Donnerwetter. De bijdrage van Linda Schöne is uniek, want zij heeft haar nummers tot nu toe alleen digitaal uitgebracht.

Gelders Goed

Een van de sleutelnummers op de dubbelaar is 'Cosmic Fugazi' van Raw Flowers. De band uit Aalten heeft een rol gespeeld in de totstandkoming van Kroese Records en zonder zijn label was Henk Visser waarschijnlijk niet op het idee gekomen om een verzamel-CD te maken: "Je zit dichter bij de 'maak kant' en daardoor ontwikkel je nieuwe plannen."

Het resultaat is de dubbel-CD die Visser tijdens de Muziek10daagse cadeau geeft aan klanten die in zijn winkels 25 Euro of meer besteden. "Tijdens de Platen10daagse kreeg je vroeger een album en toen ik hoorde dat er wel een 10daagse kwam, maar geen cadeau, ontstond het idee om dan zelf iets uit te brengen."

Visser benaderde een kleine 40 Gelderse bands om mee te doen, maar schrok vervolgens wel van de enthousiaste reacties. "Bijna iedereen zei 'ja' en dat is ook het leuke er aan." De helft van de bands en artiesten op het album zijn verbonden aan Kroese, waaronder Bootleg Betty, Toontje Lager en Raw Flowers uit Aalten.

Champagne moment
"Raw Flowers was een van de bands die aanleiding zijn geweest om uiteindelijk het label te beginnen. Zij hebben hier in de winkel opgetreden met hun vorige album en die was alleen uit op vinyl en toen waren er veel mensen die het leuk vonden, maar geen platenspeler hadden. Toen heb ik later met die jongens gesproken en toen vroeg ik 'waarom niet ook op CD?'. Later dacht ik als je nou net even eerder contact met zo’n band hebt ..."

raw flowersHet vervolg is duidelijk. In september verscheen het tweede Raw Flowers album 'No time like the present' op het label van Kroese Records, waarop onlangs ook 'Folklore II' van Robin Borneman is uitgebracht. "Hij heeft nummer 1 gestaan in de vinyl 33, dus dat was ons eerste champagne moment."

Maar op ‘Gelders Goed’ staan dus ook ariesten en bands van andere labels, zoals De Staat (Caroline Benelux), Navarone (Rodeostar Records), Marike Jager (Morning Coffee Records) en Linde Schöne, die haar nummers eigenlijk alleen digitaal uitbrengt. "Wat zij doet vind ik sowieso heel erg leuk en toen we vanuit het label Noah’s Ark toestemming kregen om muziek van haar te gebruiken, was dat wel een momentje, ja."

Nieuwe nummers
"Ik ben ook erg blij met een aantal nieuwe nummers die op het album staan",  vertelt Visser. Hij doelt dan onder andere 'Alles is teder' van Frank Boeijen en 'Tongues and tails' van Donnerwetter. De Achterhoekers hebben hun nieuwe singleopgenomen met de Belgische producer Staf Verbeeck. Het is de eerste van zes singles die de band met wisselende producers uit verschillende Europese landen op gaat nemen.

Ook 'Cocktails' van Nieuwegrond is een nieuw nummer. "Mathijs Stronks, die ook met Donnerwetter speelt, stuurde mij dat nummer. Niet met de gedachte voor de sampler, maar gewoon om eens naar te luisteren. Ik vond die single helemaal fantastisch, dus ik heb zitten rekenen of het erbij kon en toen dat kon heb ik besloten om hem ook toe te voegen."

Visser is zich er ook van bewust dat veel bands niet op ‘Gelders Goed’ staan. "Vandaar 'volume 1', dat is voor onszelf een stok achter de deur dat we het er niet bij moeten laten zitten, maar dat we volgend jaar gewoon weer aan de bak moeten."