12 Plays To Christmas is geen lijstje van de beste platen en misschien ook niet van de mooiste. Het is wel subjectief. Het zijn 12 platen die in het afgelopen jaar veelvuldig door mij zijn gedraaid, zoals Gilded van Jade Jackson.

12PTXmas Jackson'Waking up for the first time is when you don't stop running at the finish line' zingt Jade Jackson in 'Finish Line'. Het is een van de nummers waar zij als eerste mee aan de slag gaat, wanneer Mike Ness in 2014 contact met haar opneemt. Drie jaar na het telefoontje van de punk rocker verschijnt Gilded.  Elf mooie liedjes met goede teksten, gezongen met nuance en geschoeid op de leest van echte country.

Jackson is opgegroeid in California, in een huis zonder internet, maar met de stapel platen van haar vader. Hij draait Hank Williams, George Jones, maar ook The Cure, The Smiths en Johhny Cash. "Toen ik klein was begreep ik maar weinig van de teksten, maar ik snapte wel het trieste, melancholische gevoel van de nummers. Pas toen ik voor een eerst depressief was, vielen de verhalen van Cash en Williams op hun plaats", aldus Jackson.

Een gevoel dat Jackson op Gilded niet schuwt. In haar nummers wisselt zij intimiteit af met stoere verhalen en opgestroopte mouwen: 'I grew up my fathers daughter, he said don’t take no shit from no one.' Het is waarschijnlijk dezelfde houding waarmee zij als 13-jarige in een plaatselijke coffee shop de gitaar van de muur haalt, haar teksten neerlegt en haar eerste optreden verzorgt. "Ik hou er van als ik emoties kan overbrengen", verklaart de Californische, die zich laat scholen op het California Institute of the Arts.

Uiteindelijk is het Ness die de doorslag geeft. Zijn vrouw en de moeder van Jackson kennen elkaar van school. Kort nadat Ness Jackson heeft horen zingen, biedt hij haar zijn hulp aan. Zij stellen een band samen en hij geeft haar huiswerk. "Ik moest van hem drie maanden naar Car Wheels On A Gravel Road van Lucinda Williams luisteren." Het werd het sjabloon voor hun samenwerking. Het resultaat is - wat mij betreft - een van de fijnste platen van 2017.

* quotes komen uit een interview met VuHaus.