2017 is een jaar waarin een aantal bands de plug definitief uit de versterker trekt. Zo ook Automatic Sam, dat met Arcs net het meest toegankelijke album uit haar bestaan heeft uitgebracht. Hij staat in de lijst omdat 12 Plays To Christmas subjectief is, maar ook omdat het gewoon een dijk van een album is.

12PTXmas Automatic SamEen klein half uur staan ze met Ten East op het podium: Erik Harbers en Pieter Holkenborg. Af en toe is er een blik van verstandhouding waarna de een ruimte laat voor de solo van de ander. Het is 1 december en zij staan opnieuw in het voorprogramma van Yawning Man. Net als iets meer dan een jaar geleden. In de Baroeg kijken Erik en Pieter, samen met gelegenheidsgeluidsman Lars Spijkervet naar de soundcheck van de Amerikanen. Even later zitten we buiten voor een interview over nieuw werk: Pieter zijn solo-plaat, het album met Ten East en Arcs van Automatic Sam.

Het vervolg op Sonic Whip heeft vier jaar op zich laten wachten, maar de voortekenen zijn goed. Holkenborg heeft zich door popmuziek laten leiden en dat levert toegankelijk nummers op: "Dus liedjes met een kop en een staart, compleet refrein, een tussenstukje, bam! Heel compact. Ik hou echt van popmuziek en het was tijd om een popplaat te maken, naar onze begrippen dan." Een plaat waar de band ook de tijd voor heeft genomen: "Vanaf de eerste repetities tot aan de laatste mix hebben we er een jaar over gedaan", vertelt Lars Spijkervet later.

Een paar maanden later ziet de toekomst er nog beter uit. Automatic Sam tekent een overeenkomst met Goomah Music. Zij gaan de plaat uitbrengen en de boekingen verzorgen. Kortom het lijkt er op alsof de band zich opnieuw heeft uitgevonden en klaar staat om de hemel te bestormen. Akoestische optredens tijdens Record Store Day 2017 in Wim's Muziekkelder (Doetinchem) en bij Kroese (Arnhem) onderschrijven de kwaliteit van het nieuwe werk, maar ondanks dat maakt de band twee maanden later bekend dat zij voor onbepaalde tijd stoppen.

Het afscheid vindt plaats op de Zwarte Cross en het Valkhof Festival. "Het voelt goed om op beide plaatsen te spelen. Zij zijn toch belangrijk geweest in de geschiedenis van Automatic Sam", legt Holkenborg uit. Wat rest zijn een EP en drie albums, waarvan de laatste wat mij betreft meer een opnening naar de toekomst is dan het uiteindelijke So Long In E Minor.