De liedjes op The Turning Tide zijn opgenomen tussen 1969 en 1971. Ze zijn dit najaar uitgebracht door Kundalini Music, maar hebben dus bijna 50 jaar op de plank gelegen. Door de vinylrage komen veel vergeten platen weer in de belangstelling. Niet altijd even terecht, maar PP Arnold hoort thuis in de 12 Plays To Christmas.

12PTX PP ArnoldPatricia Ann Cole is van dichtbij getuige geweest van veel keerpunten in de muziekgeschiedenis. Met een stem geschoold door het zingen van gospels gaat zij midden jaren '60 aan de slag bij de Ike & Tina Turner Revue. Tijdens een tournee door Engeland in 1966 besluit zij om niet mee terug te gaan naar de Verenigde Staten. "A young black woman on her own in America in a white environment would not have been treated as well as I was in England", zegt zij daarover in een interview in 2015. Je hoort haar als zangeres op Itchycoo Park van The Faces (1967) en ze neemt samen met Rod Stewart Come Home Baby op, dat wordt geproduceerd door Mick Jagger en op de plank blijft liggen.

Hetzelfde geldt voor zes van de acht nummers die zij samen met Barry Gibb opneemt. In september 1969 verschijnt Burry Me Down By The River nog wel als single, maar zes nummers zijn nog niet eens gemixed wanneer Gibb zich weer op The Bee Gees richt. PP Arnold gaat vervolgens met Eric Clapton de studio in. "We recorded some of the hot tunes of the day, this fusion of gospel, rock and R&B", zo vertelt zij Peter Watts in Uncut.

De opener van het album is een van die nummers, een versie van Medicated Goo van Traffic. De stem van Arnold, de gitaar van Clapton en de sax van Bobby Keys nemen je direct mee terug in de tijd. De andere met Clapton opgenomen nummers zijn covers van Brand New Day (Van Morrison) en You Can't Always Get What You Want. Haar versie van The Rolling Stones klassieker is het laatste nummer op het album, dat overigens is vernoemd naar een compositie van Barry Gibb.

In het 'grote namen geweld' blijven overigens ook de twee nummers die PP Arnold samen met Caleb Quaye heeft geschreven en opgenomen overeind. Ergens in je achterhoofd rijst dan toch de vraag wat er zou zijn gebeurd als deze nummers in 1970 zouden zijn uitgebracht. Het is de tijd waarin The Bee Gees weer bij elkaar komen, van Derek & The Dominos en van de rock musical Catch My Soul, waarin Arnold de rol van Bianca speelt. Of zoals zij zelf zegt: "I've been doing 50.000 things at a time ... But this whole project is so blessed that I'm sure everything is going to be all right."