I Knew You When van Bob Seger is pas een paar weken uit, toch heeft het album een plaatsje gekregen in de 12 Plays To Christmas. De plaat raakt heden en verleden van Seger en is opgedragen aan Glenn Frey. Bovendien lijkt het alsof hij op dit album de grip van de tijd heeft afgeschud. En last but not least, de lijst is subjectief.

12PTX SegerDe plaat opent met Gracile, een nummer met dezelfde bloedgroep als Her Strut, dat op Against The Wind staat. Ik koop dat album tweedehands bij de Zebra op de Steenstraat in Arnhem. Het is midden jaren '80, kort voor het verschijnen van Like A Rock. Beide platen sluiten perfect aan bij mijn gedachten en dromen. Op I Knew You When raakt Seger opnieuw dat sentiment, waarin naast emotie ook ruimte is voor nummers waarin hij de maatschappij langs de meetlat te legt.

Seger doet dat met twee covers: Busload of Faith van Lou Reed en Democracy van Leonard Cohen. De albums waar de originelen op staan, staan al sinds hun release in mijn kast. Seger heeft Busload Of Faith voorzien van een nieuw couplet, waarin hij zingt: You can’t depend on the president. Unless there’s real estate you want to buy. You can’t depend on a lot of things. You need a busload of faith to get by." Het is geen hard statement, maar de onderliggende boodschap is duidelijk. Datzelfde geldt voor de cover van Democracy, waarmee het standaard album eindigt.

Op de deluxe editie staan nog drie extra nummers, waaronder Glenn Song. Op het eerbetoon aan Glenn Frey klinkt Seger eerlijk en op zijn best. Het is een van de nieuwe nummers op I Knew you When, waarop Seger regelmatig put uit eerder werk. Runaway Train heeft raakvlakken met Breakdown, dat in 1987 op de soundtrack van Beverly Hills Cop II is verschenen en al in 1993 is opgenomen tijdens de sessies voor It's A Mystery (1995). Blue Ridge komt overeen met het geluid van The Fire Inside (1991). Forward Into The Past is geschreven in de geest van American Storm.

Hetzelfde geldt voor The Highyway: "I'm packing up my gear. I'm getting out of here." Het is eenzelfde soort nummer als waarmee Seger al vanaf de jaren '80 mijn soundtrack verrijkt. I'm getting on the highway met een compact album waarop rocksongs en ballads elkaar afwisselen volgens de formule waarop de zanger al jaren patent heeft.